23.03.2020

COVID-19: RENAULT TRUCKS ZAWIESZA DZIAŁALNOŚĆ ZAKŁADÓW PRODUKCYJNYCH WE FRANCJI

W celu zapewnienia ochrony swoim pracownikom oraz dostosowania się do wymogów wprowadzonych przez rząd francuski, a także w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się epidemii COVID-19, Renault Trucks postanowiło zawiesić tymczasowo produkcję pojazdów ciężarowych w swoich czterech zakładach produkcyjnych.

W zakładach produkcyjnych Renault Trucks, które znajdują się w Lyonie, Bourg-en-Bresse, Blainville-sur-Orne oraz Limoges, pracuje łącznie ok. 4500 pracowników. Decyzją Renault Trucks zostaną one zamknięte do odwołania, w zależności od rozwoju sytuacji zdrowotnej. Dla pracowników działów sprzedaży, badań i rozwoju firma wdrożyła program pracy z domu, tak, aby zapewnić ciągłość funkcjonowania firmy.

Transport, co widać teraz szczególnie, stanowi istotną gałęź przemysłu, ma zasadnicze znaczenie ze względu na zaopatrzenia m.in. zakładów opieki zdrowotnej oraz innych, niezbędnych z punktu widzenia społeczeństwa firm. Mając to na uwadze serwisy Renault Trucks oraz Assistance 24/7 pracują bez zmian, przy zachowaniu dodatkowych zasad bezpieczeństwa.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1 500 punktów serwisowych  na świecie. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji. Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 105 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2018 przychód netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął ok. 391 miliardów SEK (38 miliardów EUR). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie.

renault-trucks.pl/informacje-prasowe

Katarzyna Pawluś – Lech