22.10.2019

FINAŁ OPTIFUEL CHALLENGE 2019

SŁOWACJA WYGRYWA FINAŁ OPTIFUEL CHALLENGE 2019,

POLAK ZOSTAŁ VICE MISTRZEM!

16 października 2019 r. w Lyonie 25 kierowców z 25 krajów wzięło udział w 5. międzynarodowym finale Optifuel Challenge, konkursie ekonomicznej jazdy organizowanym przez Renault Trucks. Triumfatorem okazał się słowacki kierowca Frantisek Oravec, który minimalnie wyprzedził polskiego kierowcę Piotra Krahela z firmy Concept Cargo Logistics a także trzeciego w stawce francuskiego kierowcę Pascala Bossera z firmy Transports Rollin.

Konkurs został podzielony na dwie części: finaliści najpierw rozwiązali test sprawdzający ich wiedzę na temat jazdy ekonomicznej. Punktacja testu stanowiła 10% końcowego wyniku kierowcy. Następnie zasiedli za kierownicą Renault Trucks T High 480 (model roku 2019) pokonując trasę po drogach publicznych, która trwała ok. 40 min.

Frantisek Oravec, kierowca a zarazem właściciel rodzinnej firmy Frantisek Oravec, otrzymał nagrodę dla najlepszego kierowcy 2019, którą była ciężarówka Renault Trucks T High 480 na własność, dla firmy oraz voucher o wartości 6000 euro dla kierowcy. Reprezentant Polski - Piotr Krahel – z firmy Concept Cargo Logistics, zajął drugie miejsce tym samym wygrywając voucher o wartości 3000 €. Pascal Bosser z firmy Transport Rollin, wygrał voucher o wartości1500 € zajmując ostatnie miejsce na podium. Nagrodę w kategorii „ dobra zabawa” otrzymał bułgarski kierowca Plamen Iwanow z Sunny Co Ltd.

W tym roku wręczono również nagrodę w kategorii "fair play", którą zdobył reprezentant Algierii - Nabil Bedreddine z firmy TerrenoTrans. Nagrodę otrzymał za dobry humor i pozytywne nastawienie podczas całych zawodów.

Więcej informacji :

Katarzyna Pawluś – Lech