10.07.2018

LIMITOWANA SERIA FIRMY RENAULT TRUCKS – T HIGH RENAULT SPORT RACING

Firmy Renault Trucks i Renault Sport Racing połączyły swoją specjalistyczną wiedzę, by stworzyć serię pojazdów T High Renault Sport Racing. Produkcja tej specjalnej serii, w charakterystycznym żółtym kolorze „Sirius”, znanym z bolidów Formuły 1 zespołu Renault Sport Racing, ograniczona jest do 100 sztuk tego pojazdu.

Firmy Renault Trucks i Renault Sports Racing połączyły swoje siły w zaprojektowaniu pojazdu T High Renault Sport Racing – nowej, limitowanej edycji flagowego modelu z gamy pojazdów dalekodystansowych. Pojazd ten produkowany jest w zakładzie w Bourg-en-Bressse i, jak wszystkie pozostałe pojazdy marki Renault Trucks, objęty jest poświadczoną gwarancją na to, że został wyprodukowany we Francji.

Ta limitowana seria, mogąca poszczycić się eleganckim, sportowym wyglądem, występuje w żółtym kolorze „Sirius”, dobrze znanym z bolidów Formuły 1 zespołu Renault Sport Racing, wraz z żółto-czarną szachownicą, która stanowi identyfikację wizualną modeli z serii Renault Sport.

Z kolorem żółtym kontrastują różne tekstury i odcienie czerni – boczne lusterka, emblemat i osłona chłodnicy pojazdu T High Renault Sport Racing zostały pokryte lśniącym, czarnym lakierem. Aby podkreślić sportowe wzornictwo pojazdu, żółto-czarny wzór szachownicy pojawia się też na jego bocznych owiewkach. W dodatku, na każdym z pojazdów z tej limitowanej serii znajduje się też czarna, numerowana tabliczka identyfikacyjna.

Wnętrze kabiny również zostało specjalnie zaprojektowane. Znajdziemy w niej najwyższej jakości wyposażenie i kolorystykę spójną z nadwoziem pojazdu. Fotele marki Recaro® i kierownica pokryte zostały czarną skórą obszytą żółtą nicią. Żółte szwy można dostrzec również na leżance oraz pokryciu podłogowym, natomiast panoramiczna deska rozdzielcza otrzymała wykończenie z włókna szklanego, podczas gdy wentylatory wyróżniają się swym żółtym konturem. Aby dopełnić sportowy charakter pojazdu, na pas bezpieczeństwa założono żółty pokrowiec.

Pojazd T High Renault Sport Racing łączy w sobie komfort, przyjemność z jazdy i doskonałe osiągi. Ma on całkowicie płaską podłogę i wyposażony został w 13-litrową jednostkę napędową o mocy 520 KM, a także automatyczną skrzynię biegów Optidriver.

O firmie Renault Trucks

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych firma Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Firma Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1500 punktów serwisowych. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów, odbywa się we Francji.

Firma Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletne rozwiązania w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia ok. 95 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2017 zysk netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął ok. 335 miliardów SEK (35 miliardów EUR). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie Nasdaq w Sztokholmie.

www.renault-trucks.com/informacje-prasowe

Katarzyna Pawluś-Lech