Renault Trucks i Grupa Jacky Perrenot zmieniają oblicze logistyki miejskiej

#JoinTheGoodMove

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_00

Nowe oblicze logistyki miejskiej

Renault Trucks i Grupa Jacky Perrenot, dwaj główni gracze w sektorze transportu, łączą siły, opracowując nową koncepcję dostaw w obszarach miejskich. Obaj partnerzy przedstawiają nowatorskie, inteligentne rozwiązanie logistyczne, które niesie ze sobą obietnicę znacznych korzyści w zakresie bezpieczeństwa, wpływu na środowisko i wydajności.

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_00

Podążając za tą samą ambicją dostarczania zrównoważonych, wysokowydajnych rozwiązań w zakresie mobilności miejskiej, Grupa Jacky Perrenot i Renault Trucks – wieloletni partnerzy – połączyli swoją wiedzę, aby zaprezentować podwójną innowację, która na nowo definiuje logistykę miejską. Innowacyjne rozwiązanie, które łączy w sobie wykorzystanie mobilnych kontenerów zamiast tradycyjnych palet oraz wdrożenie nieznanego dotąd zautomatyzowanego systemu załadunku / rozładunku.

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_01

• Logistyka miejska zdefiniowana na nowo

Renault Trucks i Grupa Jacky Perrenot zmieniają oblicze logistyki miejskiej, wyposażając zabudowę chłodniczą w 100% elektrycznego 26-tonowego samochodu ciężarowego Renault Trucks E-Tech D Wide w system przechowywania karuzelowego opracowany przez firmę ACTEMIUM Handling Systems. Obsługuje on kontenery do transportu towarów, zastępując w ten sposób tradycyjne palety. Te mobilne kontenery, dostępne w różnych konfiguracjach, takich jak skrzynie do przewozu ładunków suchych, izotermy lub pojemniki siatkowe typu rolkowego, automatycznie pojawiają się przed kierowcą w miejscu docelowym dzięki zautomatyzowanemu systemowi przygotowania, załadunku i rozładunku.

Wbudowany system komputerowy zapewnia identyfikowalność kontenerów i optymalizuje przebieg tras, koncentrując się w szczególności na przewidywaniu faz załadunku i rozładunku przy dojeździe do sklepu. To dodatkowe wsparcie będzie korzystne dla klientów podczas planowania dostaw.

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_02

• Bezpieczeństwo, trwałość i wydajność

Ta innowacja oferuje znaczące ulepszenia dla wszystkich zainteresowanych stron. Kierowcy zyskują na znacznej poprawie warunków pracy. Z jednej strony to rozwiązanie zmniejsza ilość wejść, zejść kabiny, czynności związanych z zabezpieczeniem pasami i mocowania ładunku. Z drugiej strony likwiduje to ryzyko związane z obsługą palet i tylnej klapy pojazdu. Poprzez wyeliminowanie czynności wymagających dużego wysiłku fizycznego i uproszczenie procesów, kierowca może skupić się bardziej na ogólnym zarządzaniu dostawą.

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_03

Ponadto połączenie elektrycznego podwozia Renault Trucks E-Tech D Wide i tego zautomatyzowanego systemu zapowiada znaczne skrócenie czasu załadunku i rozładunku – szacowane na -30%, poprawiając tym samym produktywność i przyczyniając się do zmniejszenia zatorów w miastach, dzięki krótszemu postojowi pojazdu na drodze publicznej. Oferuje również bezgłośne i bezemisyjne rozwiązanie w zakresie dostaw dla mieszkańców miast.

Grupa Jacky Perrenot będzie pierwszym przewoźnikiem, który wdroży to rozwiązanie, wspólnie opracowane z Renault Trucks, ACTEMIUM i Frappa, już w 2024 roku. Jest to znaczący krok naprzód w rozwoju dostaw na terenie miast i związanych z tym ograniczeń, potwierdzający zaangażowanie partnerów w zapewnienie zrównoważonych i wydajnych środków transportu i logistyki.

Jacky Perrenot x Renault Trucks pojazd dystrybucyjny_04

O Grupie Jacky Perrenot

Grupa Jacky Perrenot, osiągając sprzedaż na poziomie przekraczającym 1 miliard euro w 2022 roku, jest liderem na rynku transportu i logistyki we Francji. Zaangażowana w transformację energetyczną od 2012 r., Grupa zapewnia swoim klientom konkretne, kontrolowane rozwiązania w zakresie dekarbonizacji, umożliwiające jej rozbudowę największej obecnie na rynku floty pojazdów niskoemisyjnych.

Kluczowe dane liczbowe:  10 000 pracowników  145 oddziałów w Europie 10 000 dowodów rejestracyjnych pojazdów 18% pojazdów zasilanych energią alternatywną

Więcej informacji: www.perrenot.eu

Renault Trucks, francuski producent samochodów ciężarowych, od 1894 r. dostarcza przewoźnikom drogowym zrównoważone rozwiązania w zakresie mobilności, od lekkich pojazdów użytkowych po ciągniki siodłowe. Zaangażowane w transformację energetyczną Renault Trucks oferuje pojazdy o kontrolowanym zużyciu paliwa oraz pełną gamę w 100% elektrycznych ciężarówek o wydłużonym okresie eksploatacji dzięki podejściu cyrkulacyjnemu. Renault Trucks jest częścią Grupy Volvo, jednego z wiodących na świecie producentów samochodów ciężarowych, autokarów i autobusów, maszyn budowlanych oraz silników przemysłowych i morskich. Grupa zapewnia również kompleksowe rozwiązania finansowe i serwisowe.

Kluczowe dane liczbowe: 9 450 pracowników na całym świecie 4 zakłady produkcyjne we Francji 1 400 punktów sprzedaży i obsługi 59 000 pojazdów sprzedanych do 2022 r.

Katarzyna Pawluś-Lech

tel. +48 601 337 915