05.06.2017

800 000 ciężarówka Renault w Bourg - en- Bresse

OSIEMSETTYSIĘCZNA CIĘŻARÓWKA WYPRODUKOWANA W ZAKŁADZIE RENAULT TRUCKS W BOURG-EN-BRESSE PRZEKAZANA GRUPIE PIGEON

6 kwietnia 2017 r. podczas ceremonii w zakładzie produkcyjnym Renault Trucks w Bourg-en-Bresse, Thierry Pigeon, Dyrektor Zarządzający Grupą Pigeon, otrzymał kluczyki do ciężarówki C430 8x4 od Prezesa Renault Trucks, Bruno Blina. Ten wyjątkowy pojazd to osiemsettysięczna ciężarówka wyprodukowana przez Renault Truck na linii produkcyjnej w Bourg-en-Bresse, która działa od 1964 roku.

Ten osiemsettysięczny pojazd C430 8x4 z betoniarką dołączył do floty Pigeon złożonej z 500 ciężarówek. „Grupa Pigeon posiada już kilkaset pojazdów Renault Trucks. Wiem, że możemy polegać na ich jakości, niezawodności i solidności rok po roku” powiedział Thierry Pigeon, Prezes Grupy Pigeon. „Jesteśmy bardzo zadowoleni z wydajności paliwowej i technicznych innowacji nowej oferty Renault Trucks, jak również komfortu i łatwości prowadzenia pojazdów. Te ciężarówki to najlepsze środowisko pracy dla naszych kierowców".

Podczas ceremonii Bruno Blin stwierdził: „Bourg to wyjątkowe miejsce. Od 1964 roku zakład wytwarzał pojazdy, które spełniały najbardziej wygórowane wymagania profesjonalistów takich jak Grupa Pigeon. Nasza zdolność do dostarczania dokładnie tego, co oczekuje rynek wynika z bliskich relacji z naszymi klientami”. Podczas ceremonii Bruno Blin podziękował Kertrucks, dealerowi Renault Trucks w Bretanii, który współpracuje z Grupą Pigeon.

Zakład produkcyjny Renault Trucks w Bourg-en-Bresse powstał w 1964 roku. 1.400 pracowników zakładu produkuje dziennie 120 ciężarówek dalekobieżnych, budowlanych i budowlanych ciężkich (typu T, C i K). Renault Trucks ma jeszcze trzy zakłady produkcyjne we Francji: w Lionie, Limonges i Blainville-sur-Orne.

O Grupie Pigeon

Groupe Pigeon to niezależna rodzinna grupa zajmująca się planowaniem przestrzennym. Została założona w 1929 roku. Thierry Pigeon, wnuk założyciela, przejął stery w 2009 roku. Grupa Pigeon ma 13 oddziałów w regionie Grand-Ouest we Francji. Obejmuje 55 spółek z ponad 120 agencjami i zakładami produkcyjnymi. Grupa zatrudnia 2.050 pracowników w sześciu sektorach: kamieniołomy, roboty publiczne, cement, prefabrykaty, wapno i handel materiałami budowlanymi.

Korzystając z dziedzictwa ponad 100-letniej francuskiej wiedzy eksperckiej, Renault Trucks dostarcza specjalistom w transporcie szeroką gamę usług i pojazdów (od 2.8 do 120 T) dostosowanych do lokalnej i regionalnej dystrybucji, prac budowlanych i transportu dalekobieżnego. Pojazdy Renault Trucks są niezawodne, a niskie spalanie pozwala na osiągnięcie wyższej wydajności i kontrolowanie kosztów operacyjnych. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje ciężarówki poprzez sieć dealerów, która obejmuje 1 500 punktów serwisowych. Zarówno konstrukcja i montaż pojazdów Renault Trucks, jak i produkcja większości komponentów, odbywa się we Francji.

Renault Trucks jest częścią Grupy Volvo, jednego z wiodących producentów pojazdów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego i morskiego oraz silników przemysłowych. Grupa dostarcza również gotowe rozwiązania finansowania i obsługi. Grupa Volvo, która zatrudnia 95 000 osób, posiada zakłady produkcyjne w 18 państwach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W 2016 roku sprzedaż netto Grupy Volvo wyniosła ok. 302 miliardów SEK (31,9 miliardów EUR). Grupa Volvo to spółka publiczna z siedzibą główną w Göteborgu w Szwecji. Udziały Volvo są notowane na giełdzie Nasdaq Stockholm.

Na zdj. nr 3 poniżej
(od lewej ) : Bruno Blin, Prezes Renault Trucks, Thierry Pigeon, Prezes Grupy Pigeon.