11.10.2019

Optifuel Challenge 2019 - Finał w Lyonie (zapowiedź)

25 NAJLEPSZYCH KIEROWCÓW w MIĘDZYNARODOWym FINAle

Międzynarodowy Finał 5 edycji Optifuel Challenge, konkursu jazdy ekonomicznej odbędzie się już w najbliższĄ ŚRODĘ, 16 października 2019 w Lyonie. Tego dnia 25 kierowców stanie do walki o wyjątkową nagrodę jaką jest Renault Trucks T High 480 model roku 2019.

Międzynarodowa koncepcja konkursu Optifuel Challenge powstała w 2012 roku. Konkurs skupia się na podnoszeniu świadomości kierowców w zakresie wykorzystania systemów znajdujących się w pojazdach Renault Trucks celem zmniejszenia zużycia paliwa już od pierwszego kilometra eksploatacji.

Od początku tego roku, eliminacje krajowe odbyły się w różnych krajach na całym świecie. Miejsce w wielki finale wygrało 25 kierowców i to oni 16 października spotkają się w Saint-Priest.

Międzynarodowy finał zostanie rozegrany w 2 etapach. Najpierw  kierowcy będą pisać test z zakresu zasad jazdy ekonomicznej oraz sposobów na uzyskanie niższego zużycia paliwa dzięki wykorzystaniu systemów zainstalowanych w pojazdach Renault Trucks. Następnie wyruszą w około 40 minutową trasę po okolicznych drogach prowadząc Renault Trucks T Optifuel 480 Model 2019 z 13-litrowym silnikiem spełniającym normy Euro 6 Step D. Zwycięzcą zostanie ten, który osiągnie najniższy wynik spalania przy najwyższej średniej prędkości.

W czasie finału kierowcy będą wspierani przez przedstawiciela swojej firmy i przedstawiciela  z Renault Trucks. Poszczególne drużyny będą miały możliwość śledzenia przebiegu trasy kierowcy używając systemu do zarządzania flotą Optifleet.

Aby zapewnić możliwie najbardziej równe warunki wszystkim uczestnikom, kolejność przejazdu zostanie wyłoniona w drodze losowania. Odjazdy ciągników z naczepami będą odbywały się w określonych odstępach czasowych. Finalistom będzie towarzyszył również dodatkowy pojazd referencyjny, który będzie  informował o wszelkich czynnikach zewnętrznych pojawiających się na drodze, które mogą mieć wpływ na warunki jazdy.

Najlepszy kierowca wygra ciężarówkę Renault Trucks T High 480 model 2019.

Lista finalistów:

Algieria: Nabil Bedreddine; TerrenoTrans

Belgia: Gérald Sundermann; Coca Cola European Partners Belgium

Bułgaria: Plamen Ivanov; Sunny Co Ltd.

Chile: Miguel Vargas; Transportes Berrios

Tunezja: Adel Nefzi; Transpool

Turcja: Omer Yaman; Aktur Logistic

Ukraina: Yevhen Zhuravlov; Zhuravlov PE

Wielkia Brytania: Gary Masterman; Earl Transport ltd.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom  z  branży  transportowej  szeroką  gamę  usług  i  pojazdów  (od  2,8  do  120  t)  dostosowanych  do  celów dystrybucji  lokalnej  i  regionalnej,  budownictwa  i  działań  długodystansowych.  Pojazdy  marki  Renault  Trucks  są solidne  i  niezawodne,  a  dzięki  niskiemu  zużyciu  paliwa  wyróżnia  je  większa  wydajność  i  kontrola  nad  kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1500   punktów   serwisowych.   Projektowanie   i   montaż   pojazdów   marki   Renault   Trucks,   jak   również   produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji.

Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów,  sprzętu  budowlanego  oraz  układów  napędowych  do  zastosowań  morskich  i  przemysłowych.  Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 95 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2017  zysk  netto  ze  sprzedaży  Volvo  Group  osiągnął  ok.  335  miliardów  SEK  (35  miliardów  EUR).  Volvo  Group  to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie.

Więcej informacji:  Katarzyna Pawluś –Lech

Tel. +48 601 337 915