COVID-19/ Renault Trucks pragnie zapewnić Państwa o swoim zaangażowaniu, aby umożliwić eksploatację Państwa pojazdów przy zachowaniu niezbędnych środków ostrożności. Wszystkie serwisy Renault Trucks pracują, ale niektóre ograniczyły godziny pracy. Jednocześnie wszystkie serwisy świadczą usługi w ramach serwisy RT 24/7. Dostawy części zamiennych są prowadzone w sposób ciągły. Natomiast nastąpić może nieznaczne opóźnienia w dostawach z uwagi na korki na granicy. Dotyczy to dostaw z magazynu w Lyonie. Z magazynu we Wrocławiu na razie nie ma żadnych opóźnień Zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami w każdej sprawie. Zespół Renault Trucks jest cały czas do Państwa dyspozycji

26.09.2017

Polski Finał Optifuel Challenge 2017

POLSKI FINAŁ OPTIFUEL CHALLENGE 2017

Ósmego września na torze doskonalenia techniki jazdy w Bednarach stanęło w szranki 10-ciu finalistów 8-mej Edycji Konkursu Optifuel Challenge w Polsce.
Zmagania były podzielone na część teoretyczną i jazdy: dokładnie w ten sam sposób są rozgrywane finały europejskie organizowane przez Renault Trucks SAS.
Test teoretyczny składał się z 20 pytań dotyczących funkcjonalności pojazdu związanych z oszczędzaniem paliwa: zasada działania Optivision, inteligentnego wolnego koła Optiroll, logika trzech „Eco-Leveli” oraz podstawy reguł jazdy racjonalnej. Część praktyczna w półfinale polegała na pokonaniu  zestawem (ciągnik Renault Trucks T480 High Sleeper Cab) obciążonym 22 tonami ładunku 4-ch okrążeń (ok. 21 km) lotniska w Bednarach tak, aby uzyskać możliwie najniższe zużycie paliwa oraz najwyższą prędkość średnią z poszanowaniem ograniczeń prędkości wyznaczonych przez ustawione znaki drogowe. Zawodnicy zostali podzieleni na 3 grupy i konkurowali ze sobą w obrębie osobnych pojazdów. Finalistą z każdego samochodu była osoba, która zdobyła najwyższą łączną liczbę punktów z testu oraz jazdy (maks. 100 pkt w wadze: 20% test/80% jazda).

W ścisłym finale spotkało się trzech kierowców, którzy walczyli o końcowe miejsce na podium oraz o reprezentację naszego kraju w zmaganiach europejskich, które odbędą się w październiku w Hiszpanii. Panowie Paweł Bucior, Mariusz Gruszczyński i Zenon Korsak wylosowali kolejność przejazdu jednym zestawem (chodzi o zniwelowanie potencjalnych różnic pomiędzy egzemplarzami bliźniaczych ciężarówek). Próba składała się ponownie z 4-ch okrążeń, ale tym razem z dodatkowymi przeszkodami w postaci „jokerów”. Kolejność zaliczenia „jokera” (przejazdu przez strome wzniesienie, ciasnej szykany i ronda objeżdżanego dookoła) zależała od decyzji uczestnika konkursu. Ponownie zwycięzcą zostawał kierowca, który wypracował idealny kompromis pomiędzy wysoką prędkością średnią a niskim zużyciem paliwa.

Mistrzem Ósmej Edycji Konkursu Optifuel Challenge w Polsce i naszym reprezentantem na finale europejskim został Pan Zenon Korsak (25,4 l/100 km i 42,7 km/h) wyprzedzając Panów Mariusza Gruszczyńskiego (24,9 l/100 km i 41,2 km/h) i Pawła Buciora (24 l/100 km i 38,9 km/h). Finał międzynarodowy odbędzie się już niedługo, 18 października w hiszpańskim Toledo, niedaleko Madrytu.

Katarzyna Pawluś-Lech

Marketing i PR Renault Trucks Polska - tel.      +48 601 337 915, +48 22 533 02 58

e-mail: katarzyna.pawlus@renault-trucks.com