08.08.2014

Polskie eliminacje konkursu Optifuel Challenge 2014 zakończone

Eliminacje już za nami. W tegorocznej edycji wzięło udział 457 kierowców, spośród których 10 najlepszych zawalczy o nagrodę główną już wkrótce – 11 września w Młochowie.

W dotychczasowych eliminacjach udział wzięło w sumie 457 kierowców, a ok. 350 właścicieli firm zagościło na spotkaniach podsumowujących kolejne eliminacje. Te wyniki potwierdzają ogromne zainteresowanie zagadnieniem wydajności pojazdów, ale także samym nowym modelem Renault Trucks T, bowiem w konkursie Optifuel Challenge uczestnicy mogą nie tylko zawalczyć o jak najlepszy wynik i cenne nagrody, ale również w wielu przypadkach mogą po raz pierwszy przetestować Renault Trucks T 460, którym odbywają jazdy konkursowe. Każdy kierowca przed jazdą zapoznaje się z nowymi rozwiązaniami zastosowanymi w Renault Trucks T. Konkurs ma na celu pokazanie nie tylko, że pojazdy Renault Trucks to pojazdy oszczędne, ale również potwierdza zasadność inwestowania w szkolenia kierowców.

W dotychczasowych eliminacjach wzorcowy wynik Master Driverów Renault Trucks nie został pobity przez zwycięzców lokalnych eliminacji, a duża rozpiętość wyników tym samym zestawem, na tej samej trasie i w tych samych warunkach jest potwierdzeniem, jak wiele zależy od techniki jazdy danego kierowcy.

Finał krajowy odbędzie się już 11 września w Volvo Group Truck Center Młochów. Najlepszy kierowca z Polski weźmie udział w szkoleniu organizowanym dla rynku Europy Centralno-Wschodniej, a następnie powalczy o najwyższe laury w listopadzie we Francji.

W finale polskim jest o co walczyć, bowiem firma, w której pracuje zwycięzca ma możliwość wygrać: voucher na usługi serwisowe Renault Trucks, voucher na ubezpieczenie pojazdu ciężarowego na okres 1 roku, voucher na 2 opony Michelin do pojazdu ciężarowego i 200 l oleju Total. Mistrz polskiego finału otrzyma natomiast laptop, voucher na opony Michelin do samochodu osobowego i voucher na ubezpieczenie samochodu osobowego.

W europejskim finale do zdobycia są voucher na kwotę 8000* Euro, a dla firmy pojazd Renault Trucks T 460 na rok użytkowania. Dodatkowo najlepszy kierowca z rynku Europy Centralno-Wschodniej (tu dodatkowa szansa dla zwycięzcy polskiej edycji) wygra voucher na kwotę 4000* Euro, a dla firmy pojazd Renault Trucks T 460 na pół roku użytkowania. Nagroda główna i nagroda dla najlepszego kierowcy z rynku Europy Centralno-Wschodniej sumują się.

Tegoroczna edycja nie mogłaby się odbyć bez zaangażowania partnerów Renault Trucks, którzy towarzyszą nam przez cały konkurs: Renault Trucks Financial Services (atrakcyjna oferta finansowania fabrycznego), Michelin Polska (zestawy konkursowe wyposażone są w opony Michelin), Total Polska (silniki fabrycznie są napełnione energooszczędnym olejem Renault Trucks Oils), Wielton (w skład zestawów konkursowych wchodzą naczepy kurtynowe NS3K M2 - jeden z flagowych produktów tej marki). Patronami konkursu po raz pierwszy są w tym roku: PZU („PZU z myślą o bezpieczeństwie”) i VOITH (producent retardera, w który mogą być wyposażone pojazdy Renault Trucks).

Konkurs jazdy ekonomicznej jest przeprowadzany na 3 identycznych obciążonych 22 tonowymi ładunkami zestawach Renault T 460 (silnik DTI11 o mocy 460 KM i momencie obrotowym 2200 Nm) wyposażonych w systemy Optifleet oraz Optifuel Infomax.

Zwycięzcy tegorocznych eliminacji:

ZWYCIĘZCA

FIRMA

LOKALIZACJA

Paweł Bucior

Styropianex Transport Sp. z o.o.

EUROCOMPLEX RZESZÓW

Dariusz Miśkowiec

Międzynarodowy Transport Drogowy "Miśkowiec"

EUROCOMPLEX KRAKÓW

Zenon Korsak

Kortrans Przedsiębiorstwo Transportowo Handlowo Usługowe Zenon Korsak

RETOS PIETRZYKOWICE

Krzysztof Dusza

Ludwig Międzynarodowy Transport Drogowy

TANDEM TRUCKS MIKOŁÓW

Mateusz Skrzypek

Sped Partner Sp. z o.o.

POLSAD RZGÓW

Zbigniew Gałek

Dartom Sp. z o.o.

VGTC MŁOCHÓW

Paweł Lutostański

PHU Euro Trans Paweł Lutostański.

VGTC OSTROŁĘKA

Marek Szerenos