18.07.2018

Renault Trucks na targach IAA 2018 w Hanowerze

GAMA POJAZDÓW RENAULT TRUCKS Z. E.  ZOSTANIE ZAPREZENTOWANA PODCZAS TARGÓW IAA 2018

Na zbliżających się 67. targach IAA w Hanowerze Renault Trucks zaprezentuje nową gamę pojazdów o napędzie w 100% elektrycznym Z. E, pojazdy z serii Euro 6 i najnowsze wyniki prac badawczo-rozwojowych. Na stoisku o powierzchni 1700 m2 francuski producent wystawi łącznie 7 pojazdów. Zapraszamy do hali 17, na stoisko 21.

Na stoisku francuskiego producenta, na którym Renault Trucks zaprezentuje pojazdy z gamy  Z. E., szczególny nacisk zostanie położony na zagadnienie mobilności elektrycznej.

Jako pionier w dziedzinie elektromobilności, Renault Trucks ogłosiła właśnie wprowadzenie na rynek drugiej generacji pojazdów w 100% elektrycznych, w tym samochodów ciężarowych przeznaczonych do użytku miejskiego. Odwiedzający IAA 2018 będą mogli obejrzeć je wyłącznie na stoisku Renault Trucks, jako że zostaną tam zaprezentowane pojazdy Master Z.E. i D Wide Z.E., wyposażone w zabudowę do wywozu odpadów.

Renault Trucks od dawna uważa elektromobilność za rozwiązanie problemów związanych z jakością powietrza i hałasem w miastach, jeśli natomiast chodzi o transport międzynarodowy francuski producent jest przekonany, iż olej napędowy pozostanie tu dominującą formą energii jeszcze przez wiele lat. Dlatego też Renault Trucks kontynuuje badania nad poprawą efektywności energetycznej pojazdów z silnikiem wysokoprężnym, a  szczegóły projektu badawczego FALCON (Flexible & Aerodynamic Truck for Low CONsumption) zaprezentuje na targach IAA.

Miłośnicy wyścigów będą zachwyceni najnowszą limitowaną edycją Renault Trucks, a mianowicie T High Renault Sport Racing, której premiera oraz oficjalna sprzedaż zaplanowana jest na wrzesień 2018 roku.

Limitowana seria 100 pojazdów, o zdecydowanym sportowym charakterze jest dostępna w kolorze Sirius Yellow -  kultowym dla Renault Sport Racing Formula One - oraz we wzorze żółto-czarnej szachownicy, która kojarzona jest pod względem graficznym z Renault Sport Racing.

Ponadto zwiedzający, spragnieni wrażeń, będą mieli okazję przeżyć rajd za kierownicą Renault Trucks K dzięki dwóm nowym symulatorom jazdy, kaskom wirtualnej rzeczywistości i fotelom symulującym  jazdę pojazdem rajdowym.

Pojazdy prezentowane na stoisku Renault Trucks:

- D Wide Z.E. 26 t, 6x2, z silnikiem elektrycznym.

- Master Z.E. 3,1 t, z silnikiem elektrycznym

- D 14, 240 KM, z silnikiem 5 l Euro 6

- Ciągnik T High 520, 4x2, Renault Sport Racing seria limitowana, z silnikiem 13 l Euro 6.

- Ciągnik T High Maxispace 520, 4x2, z silnikiem 13 l Euro 6.

- Podwozie T 460 Sleeper Cab.  6x2, z silnikiem 11 l Euro 6.

- C 480 Optitrack+ 4x2, z silnikiem 13 l Euro 6.

Na stoisku Renault Trucks przedstawiciele Renault Trucks Financial Services zaprezentują również  klientom dopasowane rozwiązania w zakresie finansowania i ubezpieczeń.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1 500 punktów serwisowych. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji.

Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 95 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2017 zysk netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął ok. 335 miliardów SEK (35 miliardów EUR). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie.

Dodatkowe informacje:

www.renault-trucks.pl/informacje-prasowe