25.04.2019

Zaczynamy OPITFUEL CHALLENGE 2019!

ZAPOLUJ NA RENAULT T HSC 2019!

Co dwa lata konkurs Optifuel Challenge organizowany przez Renault Trucks przyciąga najlepszych kierowców w jeździe ekonomicznej z całego świata. W piątej międzynarodowej edycji konkursu weźmie udział 2000 kierowców z 25 państw, a najlepszy z każdego kraju zawalczy w międzynarodowym finale o ciężarówkę Renault Trucks T High Model 2019. Finał odbędzie się w Lyonie w październiku tego roku.

Stworzony w 2012 roku i skupiający się wyłącznie na ekonomicznej jeździe pojazdem, konkurs Optifuel Challenge ucieleśnia zarówno zaangażowanie Renault Trucks w pomoc kierowcom w oszczędzaniu paliwa, jak i globalne podejście do usług kierowców pojazdów, poprzez zrównoważoną redukcję zużycia paliwa już od pierwszego kilometra.

Wiosna - lato 2019 r. – eliminacje krajowe

W eliminacjach Optifuel Challenge 2019 weźmie udział 2000 kierowców z 25 krajów. Każdy kraj samodzielnie decyduje o tym, w jaki sposób przeprowadzi eliminacje, aby wybrać najlepszego kierowcę ekonomicznego.

Eliminacjami mogą być:

• Eliminacje regionalne, a następnie finał krajowy;
  • Jednorazowe wydarzenie z udziałem najlepszych kierowców ekonomicznych w kraju;
  • Ocena i ranking kierowców według ich punktacji EcoScore (funkcja Optifleet) zaprojektowanej tak, aby indywidualnie oceniać jazdę i korzystanie z pojazdu.

Następnie 24 finalistów weźmie udział w międzynarodowym finale w Lyonie w październiku 2019 roku.

Jesień 2019 r.: finał międzynarodowy

Finaliści wypełnią najpierw kwestionariusz sprawdzający ich wiedzę na temat jazdy ekonomicznej, a następnie zasiądą za kierownicą jednego z pojazdów Renault Trucks T High 480 Maxispace, wyposażonych w pakiet Fuel Eco+, przeznaczonych na potrzeby konkursu. Kierowca, który będzie najlepiej kontrolował zużycie paliwa, zachowując wysoką prędkość handlową, wygra jeden z pojazdów używanych w konkursie.

Podobnie jak 2 lata temu jest o co walczyć. W tegorocznym finale międzynarodowym najlepszy kierowca wygra voucher o wartości 6000 euro a firma, w której pracuje ciągnik Renault Trucks T High na własność.

Lista 25 krajów biorących udział w konkursie

Algieria, Belgia, Bułgaria, Chile, Czechy, Estonia, Francja, Węgry, Izrael, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Maroko, Polska, Portugalia, Rumunia, Serbia, Słowacja, Hiszpania, Szwajcaria, Tunezja, Turcja, Ukraina i Wielka Brytania.

Eliminacje Optifuel Challenge 2019 w Polsce

W Polsce tegoroczne eliminacje Optifuel Challenge są realizowane już po raz dziewiąty. Konkurs ma swoje korzenie w Polsce: to tutaj w 2009 roku zrealizowano po raz pierwszy konkurs z jazdy ekonomicznej. Z perspektywy czasu można powiedzieć, że w pierwszych edycjach uczestnicy pojawiali się z ciekawości. Z edycji na edycję w konkursie pojawiała się coraz większa rywalizacja. Optifuel Challenge to doskonała okazja, aby poznać nowości produktowe, czy dowiedzieć się więcej o najskuteczniejszych technikach jazdy ekonomicznej i poprawić swoje umiejętności. To również okazja, aby zdobyć atrakcyjne nagrody, a te czekają już na zwycięzców podczas lokalnych eliminacji.

Tegoroczne eliminacje w Polsce wystartowały 24 kwietnia 2019 i są realizowane na pojazdach Renault Trucks T High 520 Model 2019. Pojazdy posiadają naczepy WIELTON. Masa ładunku: 22 t.

Kierowcy mają do dyspozycji 10 lokalizacji: 24.04 Intruck Karpin k. Warszawy, 25.04 VGTC Świdnik k. Lublina, 25-26.04 VGTC Pietrzykowice k. Wrocławia, 09-10.05 Polsad Rzgów k. Łodzi, 22-23.05 VGTC Pruszcz Gdański 30-31.05 Tandem Trucks Katowice, 06-07.06 Retos Skoczów, 10-11.06 Eurocomplex Liszki k. Krakowa, 13-14.06 Eurocomplex Rzeszów, 12-13.09 Nijhof Wassink Tarnowo Podgórne.

Zgłoszenia do konkursu zbierają Przedstawiciele handlowi z danej lokalizacji. W niektórych lokalizacjach listy uczestników są już kompletne. Regulamin konkursu znajduje się na https://www.renault-trucks.pl/2019-optifuel-challenge.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1 500 punktów serwisowych. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji. Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 95 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2017 zysk netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął ok. 335 miliardów SEK (35 miliardów EUR). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie.

Więcej informacji:  Katarzyna Pawluś –Lech
Tel. +48 601 337 915