RENAULT TRUCKS D WIDE Z.E WYPOSAŻONY W PANELE SŁONECZNE

Elektromobilność

3min
Pojazd należący do Rhyner Logistic będzie zaopatrywał sieć supermarketów Denner. Szwajcarski przewoźnik zamontował również panele słoneczne na zabudowie swojego pojazdu elektrycznego, aby zapewnić źródło zasilania agregatowi chłodniczemu.

Renault Trucks D Z.E dla Rhyner Logistik

Firma Rhyner Logistik, głęboko zaangażowana w zrównoważony transport, nabyła Renault Trucks D Wide Z.E., który będzie zaopatrywał sieć supermarketów Denner. Szwajcarski przewoźnik zamontował również panele słoneczne na zabudowie swojego pojazdu elektrycznego, aby zapewnić źródło zasilania agregatowi chłodniczemu.

W pełni elektryczny, 26-tonowy Renault Trucks D Wide Z.E. właśnie dołączył do floty 100 pojazdów ciężarowych należącej do szwajcarskiego przewoźnika Rhyner Logistik. Obecnie zaopatruje supermarkety Denner w Zurychu i na jego przedmieściach. Czyni to z poszanowaniem środowiska i jakości życia lokalnych mieszkańców.

Dodatkowo, firma Rhyner Logistik zdecydowała się na montaż paneli słonecznych na zabudowie, aby zapewnić ekologiczną energię dla agregatu chłodniczego. Ten system jest szczególnie odpowiedni do transportu w kontrolowanej temperaturze, ponieważ to właśnie wtedy, gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka - a zatem słońce mocno operuje - chłodzenie jest najbardziej potrzebne. Firma Rhyner Logistik jest przekonana, że mobilność elektryczna jest najskuteczniejszym sposobem osiągnięcia neutralności węglowej, dlatego kupiła również stację szybkiego ładowania.

Aby zoptymalizować procesy logistyczne, ciężarówka jest ładowana w bazie podczas operacji załadunku. Pojazd na co dzień porusza się w środowisku miejskim, które wymaga częstego hamowania. Odzysk energii prowadzi również do oszczędności od 20 do 30%, co przekłada się na zyskanie dodatkowych kilometrów zasięgu.

Renault Trucks D Wide Z.E., specyfika techniczna

-dopuszczalna masa całkowita 26000 kg, masa 27000 kg;

-dostępny rozstaw osi: 3900 mm;

-dwa silniki elektryczne o łącznej mocy 370 kW (moc ciągła 260 kW);

-maksymalny moment obrotowy silników elektrycznych: 850 Nm;

-maksymalny moment obrotowy na tylnej osi: 28 kNm;

-skrzynia przekładniowa – dwubiegowa;

-magazynowanie energii: akumulatory litowo-jonowe o pojemności od 200 kWh do 265 kWh;

-zasięg działania w realnych warunkach – do 180 km.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1 500 punktów serwisowych na świecie. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji. Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 105 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2019 przychód netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął 40,5 miliarda euro (432 miliardy SEK). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie

www.renault-trucks.pl/informacje-prasowe

Kontakt dla prasy: Katarzyna Pawluś-Lech