RENAULT TRUCKS SKORZYSTA Z PEŁNI ELEKTRYCZNYCH AUTOBUSÓW PRZY PRZEWOZIE SWOICH PRACOWNIKÓW WE FRANCJI.

Elektromobilność

4min
Autobusy elektryczne

Mobilność elektryczna jest rozwijana i promowana przez Renault Trucks jako rozwiązanie w zakresie zwalczania globalnej emisji CO2 i poprawy jakości powietrza na obszarach miejskich. Od początku stycznia 2021 roku, we współpracy z firmą Faure, producent wykorzystuje w pełni elektryczne autobusy Volvo do transportu swoich pracowników między lokalizacjami w fabryce w Lyonie. Ta inicjatywa doprowadzi do oszczędności łącznie 60 ton CO2 rocznie.

Renault Trucks umiejscowił mobilność elektryczną w centrum swojej strategii działania, mającej na celu zwalczanie globalnej emisji CO2. Właśnie takie podejście do ochrony jakości powietrza Producent wcielił w swoich zakładach, co doprowadziło do inauguracji nowej linii w pełni elektrycznych autobusów do transportu pracowników między zakładami pracy w Lyonie. Od początku stycznia 2021 roku jeżdżą tam dwa autobusy elektryczne firmy Volvo Bus, wchodzącej w skład grupy Volvo, do której należy Renault Trucks.

Codziennie rano i wieczorem dwa autobusy elektryczne odbywają kursy w obie strony między węzłem transportowym na stacji Vénissieux a fabryką Renault Trucks. Autobusy przewożą również pracowników w ciągu dnia, między lokalizacjami Vénissieux i Saint-Priest. 800 pracowników, czyli mniej więcej jeden na pięciu, korzysta z tej bezpłatnej usługi transportu każdego dnia, co daje łącznie 175 000 pasażerów pokonujących 50 000 km rocznie. Korzystanie z autobusów elektrycznych pozwoli zaoszczędzić 60 ton CO2 rocznie.

Transport obsługuje firma Faure, wieloletni partner firmy Berliet, a następnie Renault Trucks w zakresie transportu pracowników, z którym Renault Trucks podpisało nową, ośmioletnią umowę partnerską. Dzięki wsparciu i prywatnym dotacjom z programu Moebus, Faure jest pierwszą francuską firmą, która nabyła w pełni elektryczne autobusy Volvo.

O Faure

Faure to lokalna firma przewozowa, która sprawia, że transport publiczny jest prawdziwą przyjemnością. Na codzień 1123 pracowników realizuje potrzeby lokalnej społeczności i podróżujących, organizując coś więcej niż zwykły transport: większą mobilność, połączoną i zintegrowaną z życiem codziennym. Mobilność bezpieczna, łącząca jakość obsługi i oszczędność. Każdego roku ponad 25 milionów pasażerów korzysta z usług FAURE, jeśli chodzi o przewóz osób. Więcej informacji na www.fauretransport.fr

O Moebus

Moebus to wiodący, prywatny program dotacji z programu Świadectw Oszczędności Energii (Energy Saving Certificates), który przyczynia się do zakupu autobusów elektrycznych i elektryfikacji zajezdni przez publiczne i prywatne firmy organizujące transport publiczny.

O Volvo Bus

Grupa Volvo zatrudnia we Francji około 10 000 osób w branży autobusów, autokarów, pojazdów ciężarowych, sprzętu budowlanego, silników przemysłowych, morskich oraz usług finansowych. Volvo posiada dziesięć zakładów przemysłowych i kilka ośrodków badawczo-rozwojowych we Francji. O znaczeniu francuskiej rynku świadczy fakt, że wszystkie silniki stosowane w autobusach i autokarach Volvo są produkowane w fabryce w Vénissieux, która produkuje około 50 000 silników rocznie. Trzy historyczne wartości grupy, jakość, bezpieczeństwo i szacunek dla środowiska, są podstawą rozwoju każdego nowego produktu. Od hybrydowych lub elektrycznych pojazdów miejskich po autokary turystyczne, Volvo Bus oferuje pełną gamę pojazdów, które łączą komfort i bezpieczeństwo kierowców i pasażerów z wysokimi parametrami ekologicznymi. Dodatkowo szeroki zakres usług (naprawy, obsługa serwisowa, połączone aplikacje do zarządzania flotą itp.) gwarantuje dostępność i niezawodność przez cały okres eksploatacji pojazdu.

W oparciu o ponad stuletnie francuskie doświadczenie w zakresie samochodów ciężarowych Renault Trucks oferuje specjalistom z branży transportowej szeroką gamę usług i pojazdów (od 2,8 do 120 t) dostosowanych do celów dystrybucji lokalnej i regionalnej, budownictwa i działań długodystansowych. Pojazdy marki Renault Trucks są solidne i niezawodne, a dzięki niskiemu zużyciu paliwa wyróżnia je większa wydajność i kontrola nad kosztami operacyjnymi. Renault Trucks dystrybuuje i serwisuje swoje pojazdy poprzez sieć dilerską składającą się z ponad 1 500 punktów serwisowych na świecie. Projektowanie i montaż pojazdów marki Renault Trucks, jak również produkcja większości podzespołów odbywają się we Francji. Renault Trucks jest częścią Volvo Group, jednego z wiodących światowych producentów samochodów ciężarowych, autobusów, sprzętu budowlanego oraz układów napędowych do zastosowań morskich i przemysłowych. Grupa dostarcza również kompletnych rozwiązań w zakresie finansowania i serwisowania. Volvo Group zatrudnia 105 000 osób, dysponuje zakładami produkcyjnymi w 18 krajach i sprzedaje swoje produkty na ponad 190 rynkach. W roku 2019 przychód netto ze sprzedaży Volvo Group osiągnął 40,5 miliarda euro (432 miliardy SEK). Volvo Group to publiczna spółka z siedzibą w Göteborgu w Szwecji. Akcje firmy Volvo notowane są na giełdzie SSE w Sztokholmie

Więcej informacji

Kontakt dla prasy: